Alanınıza Özel Kanal Tipi Fan Sistemleri

Kanal Tipi Fan Sistemleri
 

Fanlar Havalandırma Sistemlerini en önemli parçalarındandır. Hayatımızın birçok alanında havalandırma sistemlerine ihtiyaç duymaktayız. Ortam havalandırmaları, alışveriş merkezleri, kafeler ve benzeri birçok alanda kurulması zorunlu olan havalandırma sistemlerinin bir parçası da Kanal Tipi Fan Sistemleridir.

Fan kelimesinin sözcük anlamı ile basınç farkı oluşturarak hava akışını sağlayan sistemlere verilen addır. Ortamda bulunan sıcak yada soğuk havayı oluşturduğu basınç farkı sayesinde dengeli bir şekilde savurur.  Fanlar hava akımını sağlayarak ortamda bulunan havanın dolaşımını sağlayan, genellikle elektrikle çalışan bir sistemdir. Fan üzerinde bulunan pervanesi sayesinde hava üzerinde hareket sağlayarak fana statik ve kinetik enerji sağlamaktadır.

 

Kanal Tipi Fanlar
 

Fanlar havanın pervane üzerindeki akış doğrultusu göz önüne alınarak iki gruba ayrılmaktadır. Bunlar Kanal Tipi Fanlar ve Radyal Fanlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Kanal Tipi Fanlar havanın miline paralel olarak aktığı ve dışarı atıldığı fanlardır. Bu fanlar pervaneli yönlendirici kanatlı ve kovanlı tip olarak gruplara ayrılmaktadır. Bu iki fan tipine boru şeklinde düzenlendikleri için Kanal Tipi Fan denmektedir.

Bu tip fanlarda içeri direkt olarak yerleştirilmiş fana direk bağlantı sağlayan veya dış bölgede boru kılıfına yerleştirilmiş motor düzeneği ile çalışan fanlardır. Bu boru düzeneği nedeni ile kanal tipi fan adını alır. Fan kare ya da dikdörtgen şeklinde olan galvanizli sac kullanılarak imal edilir. Bu tip fanlarda basınç farkı oluşturularak meydana getirilen hava hareketi eksenel yönde olur. Üç farklı gruba ayrılır. Bunlar; pervane kanatlı tip, silindir kanatlı tip ve kılavuzlu silindir tiptir.

Bu fanlar havalandırma sağlayarak ortamdaki havayı temizler. İklimlendirme cihazı ile oluşturulan sıcak ya da soğuk havayı ortama üfleyerek ortam ısısının ayarlanmasını sağlar. Fanlar farkında olsak da olmasak da hemen her teknolojik cihazda kullanılır.