Soğutma Sistemlerinin Gıda Güvenliğine Yararları

İnsanoğlunun 19.yüzyıla kadar yaşam ömrü 45-50 yıl ile sınırlıydı. Bunun en büyük nedenlerinden biri de uygun şartlarda üretilmeyen ve saklanamayan yiyeceklerin bozulmasından kaynaklanan hastalıklar ve gıda zehirlenmelerine bağlı ölümlerdi.

 

19.yüzyılın 2.yarısında buzdolabının icadı ile yiyeceklerin bozulmadan uzun süre saklanabilmesi üretiminde de uygun sıcaklık ve nem oranlarının sabit tutulmasıyla, daha uygun şartlarda sağlıklı yiyecekler üretilmeye başlanmıştır. Zamanla gelişen soğutma teknolojileri et, süt, yumurta, meyve ve sebze gibi besin maddelerinin daha sağlıklı ve uzun süre bozulmadan saklanabilmesi, insanoğlunun da yaşam süresini olumlu yönde etkilemiştir. Artık dünyanın herhangi bir köşesinde üretilen besin maddelerinin hiç bozulmadan dünyanın bir başka köşesine nakli mümkündür. Bu ürünler soğuk zincir taşımacılığı ile dünyanın her noktasına güvenli ve sağlıklı bir şekilde ulaştırılmaktadır. Gelişen soğutma teknolojileri sayesinde insanoğlu daha sağlıklı ve uzun bir yaşam ömrü sürmektedir.

 

Sonuç olarak, besin maddelerinin üretiminden son tüketiciye kadar kalıcı tazelikte, besin değerini kaybetmeden ulaştırılması ve biz insanlar tarafından sağlıklı bir şekilde tüketilebilmesi, soğutucu akışkan teknolojileri sayesinde gerçekleşmektedir.